1storage opruimtips 2023
Niemand houdt ervan, opruimen, dit terwijl een opgeruimd huis toch wel bevredigend kan zijn! Het lastige aan opruimen is dat het nooit stopt. Doe je het niet vaak of niet goed dan kan je volgende opruimsessie veel meer tijd in beslag nemen. Om jou hier toch een beetje mee te helpen hebben wij 9 opruim tips samengesteld.
OPRUIMTIP 1: Ruim regelmatig op
Zorg dat je regelmatig even opruimt, hoeft lang te zijn maar gewoon eventjes bezig zijn. Pak bijvoorbeeld iedere avond 10 minuutjes om eens een rondje door het huis te doen. Denk bijvoorbeeld aan rond slingerende kleding in de wasmand gooien, een doekje over het aanrecht en de tafel halen of losliggende spullen weer op hun plekje leggen. Als je dit iedere avond doet ben je in 10 minuutjes weer klaar.
OPRUIMTIP 2: Vaste plek
In de vorige tip hadden we het erover om losliggende spullen op hun plekje te leggen daarvoor moet je wel een vast plekje hebben. Dat is tip 2. Zorg dat spullen op vaste plekken neerlegt. Zo zorg je ervoor dat je het zelf automatisch al opruimt en hoef je ook niet meer te zoeken naar je spullen.
OPRUIMTIP 3: 1 plek per item
Een waardevolle aanvulling op de eerder besproken opruimtips is het belang van het toewijzen van een specifieke vaste plek voor elk item. Dit betekent dat het niet praktisch is om bijvoorbeeld je sleutels zowel in de keuken als in de gang te bewaren. Het is veel verstandiger om één enkele locatie te kiezen waar je ze altijd kunt vinden. Het komt vaak voor dat mensen geneigd zijn om dezelfde items op meerdere plekken in huis te bewaren, wat uiteindelijk leidt tot een eindeloze zoektocht telkens wanneer je ze nodig hebt. Om deze frustraties te voorkomen, is het essentieel om dit patroon te doorbreken en te streven naar een georganiseerde en efficiënte omgeving.
OPRUIMTIP 4: Kledingkast
De kledingkast kan vaak een bron van frustratie zijn; je pakt een shirt om aan te trekken, besluit het uiteindelijk niet te dragen en gooit het lukraak terug in de kast. Het resultaat? De netjes gevouwen stapeltjes aan het begin van de week zijn aan het einde van de week niet meer zo netjes. Hier is een handige tip: hang kledingstukken die je vaak draagt op in plaats van ze op te vouwen. Het is namelijk veel gemakkelijker om een kledingstuk terug aan een hanger te hangen dan het netjes op te vouwen. Dit is vooral handig wanneer je ’s ochtends haast hebt en snel een outfit moet kiezen!
OPRUIMTIP 5: Beetje bij beetje
Een veelvoorkomende situatie bij mensen die hulp nodig hebben bij het opruimen, is dat ze van de ene taak naar de andere springen zonder een duidelijke volgorde te volgen. Het resultaat is dat ze zichzelf overweldigen door te veel taken tegelijkertijd aan te pakken, waardoor het uiteindelijke opruimdoel niet volledig wordt bereikt. Een effectieve benadering is om te beginnen in één kamer en pas naar de volgende kamer te gaan nadat de eerste kamer volledig is opgeruimd.
Door je te concentreren op één kamer tegelijkertijd, kun je je aandacht en inspanningen richten op het voltooien van die specifieke ruimte. Dit creëert een gevoel van voldoening en moedigt je aan om door te gaan. Bovendien biedt het een gestructureerde aanpak, waarbij je de items in die kamer kunt sorteren, beslissingen kunt nemen over wat je wilt behouden en wat je wilt wegdoen, en de overgebleven spullen op een georganiseerde manier kunt opbergen.
Zodra de eerste kamer is opgeruimd en georganiseerd, kun je met vertrouwen doorgaan naar de volgende kamer. Deze stapsgewijze aanpak helpt je overweldiging te voorkomen en maakt het opruimproces behapbaar en succesvol. Het zorgt ervoor dat je elke ruimte grondig aanpakt en helpt je om een gevoel van orde en harmonie in je hele huis te creëren.
OPRUIMTIP 6: Raak niet afgeleid
Wie kent dat niet: ben je net lekker aan het opruimen, word je afgeleid door de spullen om je heen. Bijvoorbeeld wanneer je een stapel foto’s tegenkomt, tijdschriften of kleding. Voor je het weet is het een uur later en ben je nog geen stap verder. Zet daarom een kookwekker als je begint, bijvoorbeeld een kwartier per klus.
OPRUIMTIP 7: Gebruik onzichtbare ruimtes
De zitruimte onder bankjes, onder bed, onder de trap: dit zijn ideale plekken om spullen uit het zicht op te bergen.
OPRUIMTIP 8: Maak gebruikt van een opslagruimte.
80% van de spullen in je huis raak je slechts 1 tot enkele keren per jaar aan. Denk bijvoorbeeld aan koffers, ski’s, vakantiespullen, boeken en seizoenskleding. Ze staan het grootste gedeelte van het jaar in de weg, nemen onnodig ruimte in en kunnen voor een rommelig huis zorgen. Geniet van een opgeruimd huis door je weinig gebruikte spullen op te bergen bij 1storage in Valkenswaard. Je spullen staan veilig, verwarmd en geconditioneerd opgeslagen, waar je gewoon 7 dagen in de week bij kunt.
OPRUIMTIP 9: D’n twijfelplek
Bij opruimen hoort weggooien er nou eenmaal bij. De makkelijkste manier is om 3 groepen te maken, houden, weggooien en twijfelgevallen. Vaak hebben mensen twijfel bij het weggooien van spullen, dit resulteert in een hoop spullen die jaren blijven liggen zonder aangeraakt te worden. Verzamel deze spullen en sla ze op bij een opslagruimte van 1storage in Valkenswaard waar je ook je weinig gebruikte items in opslaat, heb je de spullen na 1 jaar niet gebruikt/nodig gehad dan kunnen ze simpelweg gewoon weggegooid worden.
Onvermijdelijk bij het opruimen van je huis is dat je spullen zult moeten weggooien. Het makkelijkst kun je je spullen verdelen in 3 groepen: houden, weggooien en twijfelgevallen. De valkuil voor de twijfelgevallen is dat je ze jaren houdt zonder ze te gebruiken. Verzamel deze spullen en zet ze bijvoorbeeld in een opslagruimte bij 1storage, waar je ook je weinig gebruikte items opbergt. Heb je ze na 1 jaar niet gemist? Dan kun je ze weggooien.